Zanimljivosti

Zanimljivosti o životu pčela

Pčele su najbrojniji oprašivači na zemlji. Gotovo dvije trećine naše prehrane izravno ovise upravo o njihovu oprašivanju. Strašno je pomisliti kako bi izgledao svijet bez pčela. Baš iz tog razloga ova je tema u zadnje vrijeme sve aktualnija. Pčela svaki dan u doba paše posjećuje tisuće cvjetova skupljajući pelud, nektar i za to isto vrijeme oprašuje te iste cvjetove.

Medonosna pčela živi u zajednici. Tu zajednicu čine matica (u košnici je uvijek samo jedna), radilice (ima ih od 20.000 do 80.000) i trutovi (nekoliko stotina).

Matica je kraljica pčela. Ona je u zajednici jedino spolno zrela ženka. Ona zajednici osigurava zdrave i kvalitetne pčele. Ako se u zajednici desi da određenom trenutku ima više matica, zajednica ide na rojenje. U periodu dobre paše matica izleže i do 2000 jajašca na dan. Matica ze razlikuje od obične pčele jer je veća i duže živi. Za izljeganje iz jajeta matici je potrebno oko 16 dana, dok se iz istog jajeta u kome nema matične mliječi rađa radilica, ali njoj za to je potrebno oko 21 dan.

Radilicaje spolno nerazvijena ženka. Ona je zadužena za sve poslove u zajednici, kao što su: čuvanje košnice, donošenje meda, rashlađivanje košnica, briga o ličinkama i uglavnom sve ostale fizičke poslove.

Radilice zadatke dobivaju po starosti, tako da je podjela ova:

Trut je spolno razvijen mužjak pčele. On ima zadatak da oplodi mladu maticu i kad to uradi, umire jer ostavlja svoje organe u njoj. Zadatak truta je održavanje temperature u košnici, ako su one niže. Njegova prisutnost u košnici smiruje pčela. U trenutku kada je pčelinja zajednica ugorožena zbog nedostatka hrane pčele truta izbacuju iz košnice. Trut se izgledom razlikuje od pčele i nema žalac.

Zanimljivosti o medu i drugim pčelinjim proizvodima

Pčele proizvode med na isti način oko 150 milijuna godina. Med je sladak gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. Glavni sastojci meda jesu ugljikohidrati i oni čine 95-99% suhe tvari ovisno o vrsti. Zatim u medu nalazimo vodu, bjelančevine, vitamine, enzime te razne minerale, odnosno mineralne tvari.
Jedino svojstvo meda koje često buni ljude koji se baš ne razumiju: kristalizirani med, s vremenom prije ili kasnije svaki med mora kristalizirati. Kristalizacija je prirodno svojstvo svakog meda. Brzina kristalizacije ovisi o vrsti meda, a može biti za nekoliko tjedana do nekoliko godina. To je sasvim prirodan proces koji ne utječe na kvalitetu meda.

Propolis

Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora. Pčele ga koriste za popunjavanje pukotina u košnici kroz koje im zimi ulazi hladan zrak, a ljeti mogu ući stršljenovi, pčelinji najveći prirodni neprijatelji, miševi i ostala gamad koja šteti pčelinjem društvu.

Pokazalo su da djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa i upala te da ima anestetički, antioksidacijski i antitumorski učinak, potiče regeneraciju tkiva i jača imunološki sustav. Posebnost propolisa je što bakterije na njega ne stvaraju otpornost i što nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika. Uspješno suzbija viruse gripe i herpesa, a preventivno djeluje kod upale grla i paradentoze.

Pelud

Pelud ili cvjetni prah je čista praškasta tvar koju proizvode muške gamete na biljkama. Pčele sakupljaju cvjetni pelud zato što sadrži bjelančevine, masti, šećere, vitamine i druge korisne tvari za njegovanje legla. Pelud ima antioksidacijska zbog sadržaja polifenola, nekih vitamina, minerala i organskih tvari. Pelud je prirodni antioksidans koji neutralizira slobodne radikale nastale izlaganjem zračenju, otrovima i drugim snažnim fizikalnim i emotivnim stresorima. Služi za jačanje imuniteta. Znanstveno je dokazano da neke hranjive tvari sadržane u peludu kao što su proteini, kiseline, vitamini, kalcij, magnezij, nukleinske kiseline, lecitin i cistein, jačaju obrambeni sustav suprotstavljajući se štetnim učincima oksidativnog stresa.

Osim na jačanje imuniteta pelud povećava plodnost, poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, ima regenerativna svojstva (jetra) ,pomaže kod infekcija mokraćnih , smanjuje trigliceride, usporava starenje, pomaže kod probavnih smetnji, stimulira apetit, olakšava umni rad, poboljšava vid, poboljšava rast kose itd...

Treba naglasiti da pelud može izazvati burne reakcije kod osoba koje ne podnose pčelinje proizvode i sklonih alergijama.
Preporuke za korištenje peluda su slijedeće - otopiti pelud i ostaviti barem nekoliko sati (barem 6 - 12 sati) da odstoji u čaši mlake vode, u mlijeku, jogurtu, čaju ili soku zajedno sa žlicom meda. Za to vrijeme pelud proklija i oslobodi svoj sadržaj.

Drugi način je pelud u kombinaciji s medom 30 % pelud i 70% meda. Med je odličan konzervans, a i sadrži određeni postotak vode potrebne da bi peludna ovojnica popucala te time i pelud oslobodila sadržaj. Mješavina se koristi najranije tjedan dana nakon izrade, zbog gore navedenih razloga.

Vosak

Vosak je proizvod voštanih žlijezda pčela radilica. Pčelinji vosak ima omekšavajuća i protuupalna svojstva i zbog toga se primjenjuje u medicini, farmaciji, kozmetici i industriji. Od davnina se koristi za liječenje rana i kožnih bolesti, jačanje desni te poboljšane probave. U prehrani se rabi kao premaz za slastice. Pčelinji vosak zajedno s ekstra djevičanskim maslinovim uljem je baza za naše prirodne kreme s propolisom i medom.